A valóban közös ellenzéki feladat az Orbán-rendszerben: Pusztahencse tanulságai

2018. január 18. Momentum Mozgalom

Többen leírták már, hogy Orbán Viktor demokratikus eszközökkel nem váltható le. Sokan odáig mennek, hogy Magyarországon diktatúra van. Ebben az írásban bemutatjuk, hogy Magyarországon 2018-ban ugyan még nincs formális diktatúra, de világosan láthatók azok a folyamatok, amelyek a diktatúra létrehozását célozzák. Pusztahencse egy ezer fős tolnai település, ahol egy független, a Momentummal kampánytapasztalatokat cserélő jelölt lett a polgármester. Ez azonban nem volt egyszerű: a pusztahencsei választás tanulságait levonva dr. Ésik Sándor fogalmaz meg javaslatokat arra, hogy miben kell minden ellenzéki pártnak együttműködni ahhoz, hogy elkerüljük a pártállami diktatúra kiépülését.

Tovább

A diákok igaza

2018. január 15. Momentum Mozgalom

Több mint öt év telt el a legutóbbi diáktüntetések óta. Január 19-én pénteken újra tüntetnek a diákok: ne menj suliba, demonstrálj az oktatásért. A Momentum a diákokkal van.

Talán vannak, akik úgy gondolják, hogy a diákok belenyugodtak a kormány 2012 környékén hozott döntéseibe: a felsőoktatási reformnak gúnyolt intézkedésekbe, a röghöz kötésbe, a keretszámok drasztikus csökkentésébe. Több mint öt év után a diákok azonban ismét utcára vonulnak, de ezúttal nem egy vagy két elhibázott döntés, a jelenlegi oktatáspolitika mögött húzódó már megszokott rosszindulat, vagy egy-két személy ellen tiltakoznak: az egész rendszer megváltoztatása a cél.

image_aspx-4.jpeg

Tüntető diákok Budapesten 2012-ben. (Kép innen.)

Tovább

Túl jobbon és balon

2017. december 29. Momentum Mozgalom

[A sirály] előre nem lát, a horizontot nem ismeri másképp, csak a jobb és bal oldali hemiszféra perspektívájában. Olyan, mint az ideológus, aki az emberi világot csak jobb vagy bal fogalmazásában hajlandó felismerni. De lehet egyenesen előre is látni... Ehhez homlok kell és abba ágyazott szemek."

Márai Sándor

A Momentum olyan országot épít, melyet nem ideológiai harcok osztanak meg, hanem közös célok tartanak össze. Mozgalmunk egyik fő célja a bal- és jobboldal szembenállásán alapuló politika hamis dilemmáinak meghaladása.

Sokak szerint nincs politika ideológia nélkül. Ők bizonyára olyasvalamit értenek alatta, ami nélkül tényleg nehezen képzelhető el egységes politikai mozgalom, például koherens világképet és célokat. Ha az ideológia ennyit jelent, akkor természetesen a Momentumnak is van ideológiája. Azt, hogy hogyan képzeljük Magyarország jövőjét, ha honfitársaink bizalmat szavaznak nekünk, részletesen kifejtjük programunkban.

berlin-wall-526521_960_720-2.jpg

Lebontjuk a falakat. (Kép innen.)

Tovább

Segítség Matolcsy Györgynek: 12+1 ok, amiért nem vagyunk versenyképesek

2017. december 19. Momentum Mozgalom

Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke szombati publicisztikájában 12 olyan pontot fogalmazott meg, melyek mentén a magyar gazdaság az elmúlt években gazdaságtörténeti fordulatot hajtott végre. Szerinte mindössze már csak egy fordulat van hátra: a versenyképességi. Bár a felsorolt 12 pont nagy része csúsztatás, és úgy véljük, az elmúlt évek történéseit cinikus dolog gazdaságtörténeti fordulatnak beállítani, egy dologban igaza van: a versenyképességi fordulat terén még bőven akad tennivaló. Az, hogy a magyar gazdaság versenyképessége csak romlott az Orbán-kormány elmúlt hét évében (a World Economic Forum rangsorában jelenleg a 60. helyet foglaljuk el a 2010-es 52. hellyel szemben), és a régiós versenytársaink a legtöbb gazdasági mutatóban lehagytak minket, nemigen jelzi azt, hogy Magyarország jobban teljesítene. Ami azonban még riasztóbb, hogy a jelenlegi gazdaságpolitika mellett a versenyképességünk jelentős javulására nem is mutatkozik valós esély. Ebben az írásban 12+1 pontban mutatjuk meg a jegybankelnök úrnak, mik is azok a tényezők, amelyek miatt ez nem tud megvalósulni.

 

nbb_20160915_5325_focuspoint_926x504.jpgFotó: Nagy Béla / Magyar Nemzet

Tovább