Szembenézés az egészségüggyel

2017. szeptember 14. Momentum Mozgalom

Az egészségügyért felelős miniszter nem akar szembenézni a valósággal, közben embertelen körülmények között vannak betegek és egészségügyi dolgozók egyaránt. A következő hetekben Orosz Anna elnökségi tagunk a magyar egészségügy helyzetét tárja fel videóriportokon keresztül. Októberben megjelenik a Momentum egészségügyi programja is, de előtte szeretnénk megismerni a ti véleményeteket.

A magyar egészségügy nincs jó állapotban. Aki azt elmúlt két évtizedben volt kórházban, vagy akár csak látogatta beteg hozzátartozóját, valószínűleg nem vitatkozna ezzel. Ezért az utóbbi időszak döbbenetes hírein sem lepődik meg senki, talán csak a területért felelős miniszter. Eszünkbe juthat itt komoly tanulmány, ami azt írja, hogy a a 65 évnél fiatalabbaknál minden második haláleset elkerülhető lett volna. Vagy sok döbbenetes történet, például, hogy hónapok óta patkányok vannak egy budapesti kórház álmennyezetében.

eubloghoz.jpg

Tovább

Három gondolat a tolvaj politikusokról – és egy akcióra hívás

2017. szeptember 09. Momentum Mozgalom

Korrupció, lopás. Annyiszor hír, hogy már nem hír. Témát ad kutatóknak, és témát ad a humoristának is: “Bonyolult pszichológiai képlet lehet, amikor megmagyarázzák a NER újgazdagjai maguknak, miért kell lopni” – mondja Bödőcs Tibor. Három saját gondolatot szeretnék ehhez hozzátenni, majd egy nagyszabású akcióra hívom fel a figyelmet.

21366628_948326708642478_27058223721614857_o.png

Tovább

Putyin megint Budapesten – de minek?

2017. augusztus 28. Momentum Mozgalom

Februári látogatását követően ma ismét Budapestre jön az orosz elnök, Vlagyimir Putyin. Putyin állítólag szőnyegre lép majd a dzsúdó-világbajnokság megnyitóján is, de nem maradhat el a magyar kormányfővel való találkozása sem. Ez idén már a második Orbán-Putyin találkozó; a kettő pedig nagy szám, ha arra gondolunk, hogy az új francia elnök, Emmanuel Macron éppen múlt héten kerülte ki látványosan hazánkat, de Angela Merkel sem járt itt már több, mint két éve.

18155549_57993716859e3af653a99b856d931cf8_wm.jpg

A dzsúdó olyan Putyinnak, mint Orbánnak a foci (kép forrása)

Tovább

Morális csődben a Debreceni Egyetem

2017. augusztus 27. Momentum Mozgalom

Hétfőn idén másodszorra érkezik Magyarországra az Orosz Föderáció elnöke, Vlagyimir Putyin. A látogatáson felbuzdulva a Debreceni Egyetem (DE) vezetősége úgy döntött, hogy Civis Honoris Causa, azaz díszpolgári címet adományoz a politikusnak.

A DE szenátusa augusztus 18-i ülésén hozott határozatot a kérdésben, ahol azzal indokolta Putyin kitüntetését, hogy „mind a magyar kormányzat, mind az Orosz Föderáció jelentős szerepet szán a Debreceni Egyetemnek a Paks II-es beruházásban". Az egyetem vezetése közleményében nyilvánvalóvá tette, hogy ezen a ponton a Roszatom és a Debreceni Egyetem közötti stratégiai szerződésre gondol, amely alapján az intézmény szakemberei részt vesznek a program szakértői bázisának utánpótlás-képzésében.

putin_winning_7-4.jpg

Vlagyimir Putyin (kép forrása).

Tovább

Öt érv a köztársasági elnök közvetlenül választása mellett

2017. augusztus 22. Momentum Mozgalom

A köztársasági elnök alkotmányos szerepe és feladata, hogy kifejezze a nemzet egységét. Ezt az egységet elsősorban olyan személy tudja kifejezni, akit a választópolgárok közvetlenül választottak meg, s aki nem kizárólag a kormányzó többség felkentje. Az alábbi öt érv szól a köztársasági elnök közvetlenül választása mellett:

 

  1. Közvetlen választással a köztársasági elnököt a választók legitimálják, aki így független lesz a mindenkori kormányzó többségtől. Hatékony közéleti ellensúlya lehet az elmúlt évtizedekben kialakult miniszterelnöki túlhatalomnak.

 

1200px-sandor-palota_napsutesben.jpgSándor-palota (Forrás)

Tovább