Kultúrsáskák

Néhány megjegyzés a Magyar Természettudományi Múzeum költöztetésével kapcsolatban

2020. február 04. Momentum Mozgalom

A Magyar Természettudományi Múzeum költöztetése egyenes út Magyarország legnagyobb közgyűjteményének elsorvasztása és tönkretétele felé. Mi is ez a múzeum valójában? Mit veszíthetünk a költöztetéssel? Hogyan tovább? Horváth Zoltán muzeológus írása.

image4.jpgA Természettudományi Múzeum Ludovika téri kiállítórészlegének bejárata. Fotó:  Róka László / MTI)

Tovább

Vágjunk-e ki fákat, ha azok árnyékolják a naperőművet?

A környezetet védjük, vagy a klímát?

2020. január 31. Momentum Mozgalom

Cégek és politikusok kedvenc témái a klímaváltozás elleni harc és a környezetvédelem. A kettő ugyanakkor nem mindig jelenti ugyanazt, és néha olyan döntéseket kell hoznunk, ahol vagy a környezetet védjük, vagy a klímát. Telepítsünk-e naperőművet oda, ahol ki kell miatta vágni fákat? Urfi Máté írása.

kiirtott_akacos_egy_epulo_naperomu_mellett_a_szerzo_fenykepe.jpg

Kiirtott akácos egy épülő naperőmű mellett. A szerző felvétele

Tovább

Kell-e félnünk a koronavírustól? Hét kérdés és válasz

Az új típusú koronavírus jelentősége

2020. január 31. Momentum Mozgalom

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) a tegnapi napon világméretű egészségügyi vészhelyzetet hirdetett az új koronavírus miatt. Az intézkedés felhatalmazza az egészségügyi szervezetet, hogy nemzetközi szinten protokollokat dolgozzon ki a vírus hatékony legyőzésének érdekében. Mindez rámutat, hogy a világ egy újabb súlyos egészségügyi problémával néz szembe, kérdés az, hogy Magyarországot ez mennyire érinti és ha kell, hogyan tudunk ellene hatékonyan védekezni. Mi ez a vírus? Mennyire veszélyes? Hogyan tudjuk elkerülni?

Dúl Zoltán és a Momentum Egészségpolitikai munkacsoportjának bejegyzése.

blog_coronavirus-01.png

Tovább

Fideszes elítélteknek luxusbörtön jár, másoknak tömegnyomor

Az állam a fogvatartottaknak megítélt jogos kártérítést sem hajlandó kifizetni

2020. január 23. Momentum Mozgalom

A magyar miniszterelnök évenként egyszer tartott félnyilvános sajtótájékoztatóján több olyan kijelentést tett, amivel állítólagos igazságérzetére hivatkozva magát és kormányát a törvények felé helyezi. Hiába születik jogerős ítélet, ami alapján a gyöngyöspatai romáknak kárpótlás jár, hiába mondja ki az Emberi Jogok Európai Bírósága Strasbourgban, hogy a börtönök túlzsúfoltak, a magyar állam nem fizet. Mindeközben az állampárt egykori politikusa, aki a rezsim központi engedélye nélkül lopott, luxusbörtönben tölti büntetését. Csermák Attila bejegyzése.

orban_birosag_16-9.jpg

Tovább

Mit jelent valójában a klímaváltozás?

Nem baloldali összeesküvés, hanem hőtani törvényszerűség

2020. január 08. Momentum Mozgalom

Mit jelent valójában a klímaváltozás fizikus szemmel? Mi az, amit sokan félreértenek a klímaváltozással kapcsolatban? Mi történt az utolsó tízezer és az utolsó kétszáz évben? Mit tehetünk ebben a helyzetben? Szilva Attila bejegyzése.

Warming stripes – a klíma melegedése 1850 és 2018 között Ed Hawkins ábrázolásába

Tovább