Kulturális mentőcsomagok Európában és Magyarországon

2020. május 04. Momentum Mozgalom

Európa számos országában jelentettek be olyan mentőcsomagokat, melyek kifejezetten a kulturális szféra megsegítését célozzák. „A kultúra nem luxus, amit csak jobb időkben engedhetünk meg magunknak. A kreatív emberek alkotói bátorsága segíthet a krízisen való túljutásban; a művészekről jelenleg nemcsak, hogy nem mondhatunk le, ők most egyenesen létfontosságúak” - nyilatkozta Monika Grütters német kulturális miniszter. Hogy miként vélekednek ugyanerről az Unió többi tagállamában, s mennyit is jelent a kultúra, művészet és kreativitás számszerűsítve Magyarország kormányának, az alábbi cikkből kiderül. A Momentum Mozgalom Oktatás-, Kultúr- és Ifjúságpolitikai Tagozatának európai körképe következik.

Tovább

Ballag már a vén kontinens

Európai körkép az érettségik járvány alatti megszervezéséről

2020. május 02. Momentum Mozgalom

Nem jó, de nem is tragikus – talán a Csernobil sorozat ezerszer idézett sorával lehetne legjobban leírni a magyar oktatási kormányzat koronavírus-járvány alatti érettségipolitikáját európai összehasonlításban. Csak remélni tudjuk, hogy hazánkban a vitatott döntések után nem történik az ukrajnai esethez hasonlóan nagy baj. De hogyan is csinálják más európai országok? Nemzetközi kitekintés Tóth Endrétől.

erettsegi.jpg

Tovább

Küzdelem vagy szabadság?

A munka ünnepe mai szemmel

2020. május 01. Momentum Mozgalom

Generációkon átívelő küzdelmeken át vezetett az út odáig, hogy ma azt mondhatjuk: alap a 8 óra munka, 8 óra pihenés, és a 8 óra szórakozás. Magyarországon 1937-ben került bevezetésre a napi 8 órás munkaidő és 1946 óta munkaszüneti nap május elseje. De milyen jelentősége van ennek az ünnepnek a 21. század Magyarországán, és milyen nehézségekkel szembesül a jelenkor “munkása”? Tölcsér Borbála jegyzete.

boriblog.jpg

Kép: Bal: Fortepan / Nagy Gyula. Jobb: MTI / Balázs Attila

Tovább

A valóság hajlítása és visszhangkamra-építés

Egy Bayer Zsolt-cikk elemzése

2020. április 28. Momentum Mozgalom

Újabb cikkel jelentkezett a kormánypárti média első számú megmondóembere, Bayer Zsolt, aki csúsztatásoktól és hazugságoktól sem mentes írásban gyalázza a szerinte álfüggetlen nemzetközi sajtót. Ha a kormányra vagy Orbánra rosszat mondasz, Bayer nem kímél, még akkor sem, ha olyan ideológiailag közeli oldalról van szó, mint a Breitbart. A saját tábor számára épült visszhangkamra tartalmára azonban a körön kívülieknek is érdemes néha odafigyelni.

Social media platforms can produce echo-chambers, which lead to ...

A közösségi média ráérősíthet a visszhangkamrákra. Fotó: researchgate.net

Tovább