KFG a hétfői tüntetés előtt: totális állami kontroll a kulturális szférában

Összefogott a teljes kontrollra törő állam és az érvényes kulturális alkotások létrehozására képtelen középszer

2019. december 07. Momentum Mozgalom

Végkifejletéhez közeledik az, ami 2010 után elindult: a totális állami kontroll kialakítása. Rémisztő látni annak a kulturális bornírtságnak és egyneműségnek a kialakulását, amiben a nyolcvanas években felnőnöm adatott, amikor az újító kultúra a Kassákban, a Ráday-ban, kisebb-nagyobb klubok, művelődési házak (akkor még füstös) termeiben, repülő egyetemeken élt. "A nagyra nőtt lelkek a pincékbe bújtak". Túléltük azt is, jött a rendszerváltás. Most is el fog jönni. Kerpel-Fronius Gábor írása. 

kultura.jpg

Az aHang petíciója a kulturális élet szétverése ellen. Írjuk alá minél többen! December 9-én hétfő este hatkor pedig tüntessünk minél többen a szabad színházért és a kultúra függetlenségéért

FRISSÍTÉS: Végül a Madách téren lesz a tüntetés a nagy érdeklődés miatt!

Tovább

Nincs köszönet a friss PISA-jelentésben

Dráma sokadik felvonásban

2019. december 04. Momentum Mozgalom

A napokban kijöttek a tizenöt éves diákok kompetenciáját világszerte mérő PISA tesztek eredményei. A magyar eredmények továbbra sem adnak okot örömre. Az oktatási rendszert jelenleg csak egyféleképpen lehet megváltoztatni: a benne szereplők társadalmi aktivizmusával. Reménysugár lehet a fiatalok egyre nagyobb aktivitása közéleti kérdésekben.

oecd-gif_v2.gif

Tovább

Kell-e nekünk euró?

Kérdések és válaszok az aggályokkal kapcsolatban

2019. december 02. Momentum Mozgalom

Miután Matolcsy György jegybankelnök az euró létrehozását stratégiai hibának nevezte az egyik legpatinásabb brit pénzügyi lap véleménycikkében, Cseh Katalin EP-kéviselőnk határozottan kiállt az euró bevezetése mellett. Az euró kérdésével Matolcsytól függetlenül régóta foglalkozunk. 2017-ben a Momentum oldalán megjelent egy alapos elemzés arról, hogy milyen feltételek mellett járnánk egyértelműen jól a magyar euróval, amiről a portfolio.hu oldalán egy összefoglaló is született. Bár a kockázatok valósak, azok megfelelő intézményrendszerrel és gazdaságpolitikával kezelhetőek. Bejegyzésünkben megválaszoljuk a gyakran felmerülő aggályokat. 
europic.jpg

Tovább

Tényleg bezárjanak kórházakat? Kinek van igaza?

A Momentum álláspontja a kormány által tervezett kórházbezárásokkal kapcsolatban

2019. december 02. Momentum Mozgalom

Jogosan merül fel a kérdés mindenkiben, aki követte az elmúlt hetek egészségpolitikai híreit: Valóban tervezi-e a kormány, hogy érdemben hozzányúl a jelenlegi kórházi struktúrához? S ha igen, helyesen teszi azt? Az Állami Egészségügyi Ellátóközpont Népszavához eljutott munkaanyagában számos vidéki kórház aktív ellátásának megszüntetését javasolja. A kormány nem késlekedett cáfolni az ezirányú terveket. Ugyanakkor pár nappal később Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere a Parlamentben tartott éves beszámolójában elismerte, „több elképzelés is van a tarsolyukban a struktúra átalakítását illetően”. Vajon valóban szükség van átalakításra? 

A Momentum Egészségpolitikai munkacsoportjának álláspontja.


lipotmezei_elmegyogyintezet-08.jpg
A képen az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet (rövidítve: OPNI), a kórházbezárások szimbóluma

Tovább

Hongkong: ...sub libertate...-...csak a szabadság...

A demokráciapártiak földcsuszamlásszerű választási győzelme

2019. december 02. Momentum Mozgalom

Néhány hónapja írtunk itt Hongkongról, miután egy törvényjavaslat olyan tüntetéssorozatot indított el, ami demokráciapártiakra és a pekingi befolyást támogatókra szakította a városállamot. A demokráciát megőrzendő, az egyre növekvő pekingi befolyást elutasítók tüntetései nem fulladtak ki még a törvényjavaslat visszavonását követően sem. A helyzet eszkalálódott: a Peking-párti fehér pólót és maszkot viselők egy csoportja botokkal rátámadt a tüntetésről hazatérőkre egy metróállomáson, néhány héttel ezelőtt egy tüntető diák pedig meg is halt egy rendőrségi akció következtében. Az erősödő rendőri erőszakra válaszul a tüntetők házilag barkácsolt fegyverekkel, íjakkal kezdtek felszerelkezni. Ebben a forró helyzetben került sor az elmúlt vasárnap a helyhatósági választásokra, és a demokráciapártiak elsöprő győzelmére. 

Holló Róbert, magyar-amerikai-hongkongi aktivistánk legújabb írása.

image1_3.jpg

Demokrácia párti tüntetők ünneplik a választási győzelmet Fotó: AP

Tovább